Chase Bank of Loveland

Chase Bank of Loveland Hero

A Pyramid Skylight Retrofit Will Provide Improved Daylighting

The Chase Bank building in Loveland, CO has four low-rise pyramid skylights. The bank has experienced problems with these skylights over the years. Gaskets failing, condensation problems, and popping noises were a just few of the constant problems.

The biggest complaint, however, was the quality of the light and the heat from the sun. The light the skylights were projecting into the building was the number one complaint over the years. The longer the acrylic panels were in place the worse the yellowing of the light and the unbearable heat gain, especially on the second floor.

Going up to the second floor was like being an ant under a magnifying glass in the summer.
The Contractor

We discussed with the contractor and building owner the combinations of colors we could use to gain the control they were looking for. It was decided to use a blue polycarbonate outer layer with an interior layer of Ice White Matte. The Ice White Matte allows the light to be dispersed evenly across and down from each skylight.

A Daylighting Comparison: Yellowed Fiberglass vs. Translucent Polycarbonate

UniQuad Makes a Big Impact for Two New Aquatics Centers

Guildford-Aquatic-Centre-Grandview-Heights-Aquatic-Centre-03

Light Plays a Big Role at Two New Aquatic Centers in Suburban Vancouver, BC

Surrey, BC is a small but growing suburban community outside of Vancouver that is growing into a more fully equiped modern city. The city leaders tasked Bing Thom Architects and Hughes Condon Marler Architects with designing two new cultural hubs for the city, public aquatic centers, to tie into the city’s love for fun and fitness.

These community indoor swimming pools offer up some design challenges though, with the biggest being height for water slides and high dives and a large open span for the pool.

Grandview Heights Aquatic Center

Guildford-Aquatic-Centre-Grandview-Heights-Aquatic-Centre-01Hughes Condon Marler Architects designed the Grandview Heights Aquatic Center with an Olympic sized swimming pool, diving platforms, a leisure pool with water slide, hot tubs, a sauna, and steam room and a weight room all completely filled with light. HCMA created a roof shaped like an ocean wave that operates like a suspension bridge to keep the building free of support beams allow for the walls to be covered in CPI’s UniQuad product.

This very impressive building features 12,700 sq ft of UniQuad Translucent Walls with heights up to 50 feet. The wall panels are a major focal point of the aquatic center and a majority of the light comes from the translucent walls and they add to the visual drama of the space.

Guildford Aquatic Center

Guildford-Aquatic-Centre-Grandview-Heights-Aquatic-Centre-07Bing Thom Architects went with skylights instead of wall lights to bring natural light into the Guildford Aquatics Center. The aquatic center is an addition to an existing athletic center and BTA designed it to hold a competition lap pool, and a family pool with water slide and the always important lazy river.

The Guildford center uses preformed concrete slabs as the walls, the polar opposite of the translucent panels and glass walls of the Grandview Heights Aquatic Center. So to bring in the light and add visual interest to the shoe box shaped building BTA used long wooden trusses and coupled with skylights. The trusses serve a dual purpose as well, they contain the mechanical and sprinkler systems and are large enough to allow maintenance workers to walk through them. The skylights cast striped light and shadow across the eastern wall with the afternoon sun, creating visual patterns and interest while letting in daylight.

Both Aquatic Center’s use daylight to create impact and visual interest, but rely on different methods to achieve their results. Which do you like better? Which product would you rather use? Let us know in the comments!

Read the full architectual article here:

Making a Splash

Photos by Ema Peters.

San Benito High School Uses IntelaSun Skylight for Multipurpose Space

San Benito HS with the IntelaSun skylights

IntelaSun Skylights provide different light levels for different activities at San Benito High School

San Benito HS before the IntelaSun renovationThe gym at San Benito High School has many uses and needs, including different sporting events, daily lunch periods, all school assemblies, dances, and other events. So when they needed to replace the 40 foot by 40 foot skylight, they wanted control over the light levels. IntelaSun Skylights are a perfect fit.

“IntelaSun is a unique product, very few companies make anything similar,” Malinowski said. “It offers features like sun control with the ability to darken the skylight. Because the intelligent daylight panel is sandwiched between two panels, it makes for an easy and clean installation.”

Henrik W Malinowski
AIA, Aedis Architects

IntelaSun is a controlled and dynamic shading system that adjusted based on user control and the angle of the sun. The IntelaSun system effectively controls light levels and removes solar heat gain and glare throughout the day. Fully programmable, it can be operated manually or be fully automated throughout the day.

“We were specifically drawn to its ability to darken rooms via built-in ‘intelligent blades, San Benito will use this feature a lot during video projections and other events where room darkening is desired.”

Henrik W Malinowski
AIA, Aedis Architects

San Benito HS after the IntelaSun renovationIntelaSun is environmentally friendly, by improving the efficiency of HVAC systems by lowering peak loads and utility costs. The success of this dynamic system is based on a series of rotating internal louvers, called SolaBlades. When completely open, the light tranmission is 66%, but when closed, the light transmission is only 3%. They are installed between two panels, so the SolaBlades are completely shielded from the weather and outside elements, minimizing maintenance and maximizing lifespan.

Not only did the school benefit from the daylighting benefits, but IntelaSun helped keep the renovation project on budget.

“It’s a cost-effective alternative to other products on the market.”

Henrik W Malinowski
AIA, Aedis Architects

Richmond Olympic Oval Is Awarded with IAKS/IOC All Time Award

New Oval Feature

The Richmond Olympic Oval Is Only North American Sports Facility Awarded with IAKS/IOC All Time Award

The Richmond Olympic Oval, the signature venue from the 2010 Vancouver Olympic Winter Games – and a venue that has 63,000 sq. ft. of CPI’s Quadwall® – has received the All Time Award from the International Association of Sports and Leisure Facilities (IAKS) and the International Olympic Committee (IOC) – an award reserved for landmark sports facilities from the past half-century.

Olympic Oval

I don’t think this is anything close to an (overstatement) – this building has no equal anywhere in the world. No building in Olympic history looks anything like this and will do anything like this.
John Furlong, CEO – VANOC

The All Time Award is only awarded once every 50 years, in conjunction with IAKS 50th anniversary, and will not be awarded again until 2065. The Richmond Oval is the only award winner in North America, and is only one of ten to win.

Olympic-Oval-Gym

We have always been remarkably proud of the visionary work that helped make the Richmond Olympic Oval a stand out facility during the 2010 Games, a cultural treasure for the community and region in the years since, and now with this award from IAKS, one of the best sports facilities of our time.
CannonDesign Principal Ken Wiseman

The Richmond Olympic Oval is the first speed skating facility ever designed with long term use in mind. Built within a new urban revitalization project in Richmond, BC, it continues to enrich and support the community as a sports community center and international sports venue.

Olympic-Oval-Skate

Speed skating venues face significant hurdles after olympic games, their size, specific use, and cost of operations make maintaining them long term problematic.

The Richmond Oval was designed for multi-sport use and convertibility. The main space allows for both ice sports to operate with other sports or community uses simultaneously, and it can always be reverted to a speed skating oval at any time. To keep operating costs down, the building was designed for and achieved LEED Silver status, aided by the inclusion of CPI Quadwall to provide both daylighting and insulation.

Read further on the architect’s, Cannon Design, website here:

Richmond Olympic Oval

Richmond Olympic Oval Recognized